2017 in BELGIË

2017 in BELGIË

“Het zijn buitengewoon boeiende tijden in de mediawereld.

Alles begint bij de vaststelling dat het consumentengedrag snel blijft veranderen. De consument wil zijn mediaproducten altijd, overal en in al zijn verschijningsvormen kunnen gebruiken en combineren. We moeten als mediaspelers omnipresent zijn. De Persgroep die volledig eigenaar wordt van Medialaan is daarop het goede antwoord. Medialaan en De Persgroep zullen samensmelten tot één bedrijf, met één management. Het staat buiten kijf dat 2018 een bijzonder jaar wordt voor De Persgroep in België.

Dankzij deze samensmelting zullen we beschikken over een unieke verzameling aan talent en een prachtig portfolio van merken in televisie, radio, mobile, nieuwsmedia, magazines en online. Nu is het kwestie van volop te investeren in content, merken, technologie en data om de consument en de adverteerder de mooiste producten te kunnen blijven aanbieden.

In 2018 gaan we onze bestaande media en producten verder versterken, digitaliseren en future-proof maken en volop inzetten op versnelde digitale groei.”

Medialaan & Persgroep Publishing worden één

Eind 2017 nam De Persgroep de aandelen van Roularta Media Group in Medialaan volledig in handen. De Persgroep Publishing (Het Laatste Nieuws, Dag Allemaal…) en Medialaan (VTM, Qmusic…) – allebei honderd procent eigendom van De Persgroep – smelten samen tot één mediabedrijf. De nieuwe organisatie krijgt momenteel verder vorm met de bedoeling om nog in 2018 operationeel te zijn. De uitbreiding van de deelneming in Medialaan is in België van grote strategische waarde. De gefuseerde onderneming zal 1.669 mensen tewerkstellen en een jaarlijkse omzet maken van 625 miljoen euro.

Qmusic en Joe zijn grootste radiogroeiers

Van alle Vlaamse radiozenders groeiden Qmusic en Joe het meest bij het algemene publiek (12+). Qmusic steeg in de laatste maanden van 2017 van 11,1 naar 11,8%. Joe is met een stijging van 7,3 naar 8,8% veruit de sterkste groeier. Het totale marktaandeel van de Medialaan-radio’s groeit zo met 2,2%, van 18,4 naar 20,6%. Bij de 18- tot 44-jarigen haalt Qmusic een marktaandeel van 19,3%. Bij de 35- tot 54-jarigen scoort Joe 12%. Programmadirecteur radio Iwan Reuvekamp: “Qmusic en Joe zijn alive-and-kicking. Ze bereiken samen elke dag méér dan een miljoen luisteraars.”

Erwin Deckers

Anke Buckinx

An Meskens

HLN blijft vernieuwen én breekt alle records

Met een dagelijks bereik van 2.009.200 lezers en surfers vestigt HLN een record. Dat is meer dan één op drie Vlamingen ouder dan 12 jaar. Geen enkele andere Europese krant heeft naar verhouding een vergelijkbaar bereik. Ook The Sun of Bild niet. HLN is in Vlaanderen de vierde meest populaire zoekterm op Google. En opvallend: in tegenstelling tot de meeste andere Vlaamse nieuwsmedia weet HLN de millennials en generatie Z wél te bekoren.

In april 2017 werd de weekendkrant grondig vernieuwd. De opgefriste lay-out en het ontspannende leesvoer brengen lezers helemaal in weekendmodus. Deze vernieuwingen liggen in lijn met de nieuwe campagne ‘In het hoofd. In het hart’. Niet enkel de lay-out kreeg een opfrisbeurt. Het Laatste Nieuws lanceerde ook vier gloednieuwe weekendbijlagen: Pluto, Chill, Lééf en Zap. Online worden steeds vaker video’s in de artikelen geïntegreerd. Uit onderzoek blijkt dat deze bovendien aandachtig bekeken worden.

De Persgroep breidt online portefeuille verder uit

De Persgroep Publishing breidde in 2017 haar portfolio van online services uit door de overname van de portaalsite Livios, het naslagwerk ‘Verstandig Bouwen en Renoveren’ en het bijhorende print-on-demand magazine ‘Mijn Verstandige Verbouwing’. Op die manier werkt De Persgroep verder aan haar strategie om volop te investeren in activiteiten die een perfecte aanvulling vormen op bestaande merken en die de digitale toekomstplannen versterken.

Livios, dé portaalsite voor (ver)bouwers en klussers, ontvangt elke maand meer dan 500.000 unieke bezoekers en is al twintig jaar marktleider in zijn segment. Het gratis bouw- en renovatieboek ‘Verstandig Bouwen en Renoveren’ helpt elk jaar duizenden bouwers en verbouwers met tips voor elke stap van hun bouw- en renovatie-avontuur.

In maart 2018 nam De Persgroep Publishing de website mijnenergie.be over. Mijnenergie.be is de grootste Belgische onafhankelijke vergelijkingssite voor energie en werd vorig jaar door maar liefst 900.000 consumenten bezocht. De site heeft het kwaliteitslabel van de CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas) en staat zo garant voor onafhankelijkheid, onpartijdigheid en gebruiksvriendelijkheid.

15%

Het dagelijks bereik van HLN.be steeg in 2017 met 15%

COLUMN

Dimitri Antonissen (43) begon zijn carrière bij Het Laatste Nieuws 17 jaar geleden. Sinds 2016 is hij – samen met Frank Depoorter – hoofdredacteur van de grootste krant van het land.

Dit is geen algoritme. Dit is Daniël. Hij is 83 en leest HLN digitaal.

Hij belt omdat hij de krant graag digitaal wil lezen.
Op zijn iPad.
Want de ogen van Daniël gaan achteruit, en op het heldere scherm van zijn tablet kan hij de krant wél nog lezen.

Het is onze redactiesecretaresse die me over zijn telefoontje vertelt.
Omdat Daniël wat hulp nodig blijkt te hebben bij het installeren van de digitale krant op zijn iPad, en omdat er niet elke dag 83-jarige digitale lezers bellen, besluit ik er op een ochtend in alle vroegte zelf naartoe te rijden.

In de keuken van Daniël praten we bij een koffie over de krant, de sportbijlage, biljarten, en over zijn echtgenote die twee maanden geleden overleden is. Terwijl ik de app installeer, vertelt hij hoe belangrijk de krant – nu meer dan ooit – is bij zijn dagelijkse rituelen. Een gezel ’s ochtends aan de ontbijttafel. Maar hij praat ook vol vuur over onze nieuwsapp – “die rode” – die hij verschillende keren per dag “checkt”.

We haalden dit jaar recordcijfers: HLN bereikt dagelijks 2.009.200 lezers, ons aantal abonnees (209.000) lag nooit eerder zo hoog en de app is met 349.634 gebruikers de grootste van het land. Maar Daniël bewijst dat we daarbij vooral niet in clichés mogen denken. Er zijn 83-jarigen die headlines scannen op HLN en de krant digitaal lezen. Net zoals er millenials zijn die in het weekend digitaal detoxen bij een papieren krant en een goede espresso.

Maar Daniël toont ook wat het enorme verschil is tussen HLN en de grote techgiganten als Facebook of Google. Onze lezers zijn geen algoritme, maar mensen van vlees en bloed. Die ons brieven schrijven en reacties achterlaten (200.000 elke maand), die HLN als een compagnon zien en de krant ’s ochtends uitnodigen aan hun ontbijttafel, die boos worden wanneer we toch een keer een fout maken, maar ons met evenveel passie bedanken wanneer een reportage hen heeft geraakt. Of waarmee je dus in Blankenberge gezellig samen een koffietje kan drinken. Probeer dát maar eens te kopiëren, Mark Zuckerberg.

Voor een betere bereikbaarheid en nog meer creativiteit

© 2017 - 2018 De Persgroep
Made with passion @Comfi
© 2017 - 2018 De Persgroep
Made with passion @Comfi