Hille van der Kaa (38)
• Hoofdredacteur BN DeStem
• Bij De Persgroep sinds 2015
• Houdt van kaas, hardlopen en ‘Alice in Wonderland’
• Woont in Tilburg

“Ook regionaal gaat digitaal”

Transformeren van een traditionele krant naar meer digitaal, ook regionale kranten worden ermee geconfronteerd. Bij BN DeStem trok hoofdredacteur Hille van der Kaa daar een jaar voor uit. “2017 werd voor ons het jaar van de kanteling. Werken met een ander systeem en andere deadlines, maar ook een cultuurverandering: anders werken met het hoofd. We zijn het jaar begonnen met stages. Onze printgeoriënteerde collega’s gingen op stage bij de onliners. Daarna kregen ze verschillende opdrachten om hun online portfolio op te bouwen. Dat werd dan besproken met de chef digitaal en mij. Het was voor ons allemaal best spannend, want het voelde als opnieuw examen doen, maar uiteindelijk ging het heel goed. Collega’s ontdekten dat ze best kundig waren in heel andere dingen zoals video’s maken, lijstjes opstellen, snel het nieuws updaten… Iedereen ontdekte wel een online specialisme waarop hij zich verder kon focussen. Daarnaast boden we ook bijscholing en extra workshops aan. Ik vond het heel mooi om te zien hoeveel lol we hadden in het opnieuw uitvinden van ons eigen journalistieke vak. En dat gold trouwens niet alleen voor de jonkies hoor!”

Na de zomer zat het digitale echt in het DNA en ging de redactie voor de volledige kanteling. “Iedereen werkt nu voor online, dat is geen aparte redactie meer. De ochtendvergadering is afgeschaft, de krant bouwen we nu later op de dag met dingen die online zijn gekomen. Onze verdere ambities voor dit jaar zijn meer en beter videomateriaal en ons lezerspubliek – dat best al groot is – wat langer vasthouden op onze website.”

Bovendien bundelt BN DeStem zijn krachten op digitaal vlak nu met twee andere regionale titels van De Persgroep: Brabants Dagblad en Eindhovens Dagblad. Onder de naam Online Zuid bedienen video- en sociale-mediaspecialisten zo heel Brabant.

© 2017 - 2018 De Persgroep
Made with passion @Comfi
© 2017 - 2018 De Persgroep
Made with passion @Comfi