COLUMN

Kleine
grote krant

COLUMN

Kleine grote krant

“Er zijn geen kleine rollen, er zijn slechts kleine acteurs.”

Menig regisseur heb ik dit horen roepen toen ik nog geregeld in het amateur-theatercircuit te vinden was. Tijdens het repeteren was er altijd iemand die mopperend opmerkte dat ie te weinig tekst had, dat een monoloog vanuit zijn personage buitengewoon op zijn plaats zou zijn en dat hij dringend behoefte had aan een ‘speciaaltje’, een volgspot alleen voor hem, op het moment dat hij een brief kwam opbrengen tijdens een dramatische scène.

Een dijk van een cliché was dat antwoord van de murw gelulde regisseur natuurlijk. Bovendien bestaan er wel degelijk kleine rollen. Ik speelde eens de voorkant van Jantje de ezel die in acte twee al ging hemelen, dus ik kan het weten.

Wat echter niet bestaat zijn kleine kranten. Ja, op papier wel. Er zijn regio’s in Nederland denkbaar waar wij van Het Parool nauwelijks bestaan. Als ik er een enkele keer ben en me wordt gevraagd “Ken ik u niet ergens van?”, lichten mijn ogen altijd even op. Lezen ze mijn krantje hier wél? Waarna steevast de vervolgvraag klinkt. Of ik niet bij ze op de zwangerschapsyoga heb gezeten, op de zaterdagmarkt krentenbolletjes verkoop of in Zierikzee ben opgegroeid (“Nee, ik ben nooit in Zierikzee geweest.” “Ik zou toch zweren…” “Echt niet. U kent me misschien van een stukje, daar staat mijn foto bij.” “Ik lees nooit stukjes. Nee hoor, u komt uit Zierikzee.”).

Frustrerend natuurlijk, maar je mist meer dan je meemaakt, schreef Martin Bril. En wat ik meemaak is dat ik word aangeklampt door de Mokumse bloemenman: “Ik leg altijd dubbel om uw stukkies.” Dat de Kleine Komedie maandelijks tijdens onze Parool-talkshow tientallen mensen trekt die decennia lang Het Parool lezen (“Ik weet nog, in de tijd van Carmiggelt…”). Dat wij columnisten eindeloos veel mail ontvangen en handgeschreven brieven en dat er eens anoniem een enorme bos rozen werd bezorgd. Voor mijn moeder die was aangevallen in haar portiek. Afzender: een anonieme lezer.

Het is die lezersbetrokkenheid die een krant groots maken.

Die kleine grote krant. Daar mag best eens een ‘speciaaltje’ op.

Columnist en schrijver Roos Schlikker (43) schrijft sinds 2014 voor Het Parool.
© 2017 - 2018 De Persgroep
Made with passion @Comfi
© 2017 - 2018 De Persgroep
Made with passion @Comfi