Ontmoeting met Ben Jansen (Medialaan – De Persgroep Publishing) & François Chaudoir (Space)

“De speeltijd in de digitale wereld is voorbij”

Ontmoeting met Ben Jansen (Medialaan – De Persgroep Publishing) & François Chaudoir (Space)

“De speeltijd in de digitale wereld is voorbij”

Een sterke lokale mediaspeler in een geglobaliseerde markt. Het kan zowel de omschrijving zijn voor reclameregie Medialaan – De Persgroep Publishing als voor mediabureau Space. Ben Jansen en François Chaudoir begrijpen elkaar, maar daarom zijn ze het nog niet altijd met elkaar eens. “Medialaan – DPP zit in een moedige én uitdagende positie.”

Ben Jansen (43)
• Managing director reclameregie Medialaan – De Persgroep Publishing
• Woont in Melsbroek met vrouw en drie kinderen (9, 9 en 3 jaar)
• Houdt van voetbal, fietsen, reizen en klassieke muziek (speelt viool)
François Chaudoir (49)
• CEO Space sinds 2008
• Geboeid door reizen, boeken, film en zijn job
• Gehuwd, twee dochters (19 en 16 jaar) en een schoonzoon (16 jaar)
Ben, waarom heb je François Chaudoir uitgenodigd?

Ben: We hebben meer dan 7.000 adverteerders en veel partners aan de kant van de mediabureaus, maar Space is toch een speciaal geval. Niet alleen omdat ze een strategische partner zijn, maar ook omdat ze dankzij hun bijzondere aandeelhoudersstructuur lokaal verankerd zijn. Space is het enige grote mediabureau dat zich, net als wij, staande moet houden in een geglobaliseerde en gefragmenteerde mediawereld. Ook al hebben we verschillende verdienmodellen, François en ik begrijpen elkaar omdat we gelijkaardige uitdagingen hebben.

François: Medialaan en Space (corrigeert zichzelf), Medialaan – De Persgroep Publishing en Space… Jullie hebben dringend een goede naam nodig. (lacht)

Ben: Ik weet het, François. (lacht)

François: Soit, we zijn allebei meester van onze eigen toekomst. Er gelden internationale wetten en daarin moeten we onze eigenheid vinden. Ik denk dat we allebei willen gidsen en inspireren. Tegelijkertijd kunnen we ons geen fouten veroorloven, dat zorgt ervoor dat je weloverwogen beslissingen moet nemen. Zowel commercieel, als qua investeringen.

Laten we nog heel even bij 2017 stilstaan.

François: 2017 was een spannend jaar. We hebben tot de laatste dag hard moeten werken om onze doelen te bereiken. Er zijn me in het voorbije jaar een aantal zaken opgevallen. Grote adverteerders hebben steeds meer te zeggen, dat maakt het niet gemakkelijker voor ons. Daarnaast merk ik dat elk medium het lastig heeft, behalve radio. En ik zie dat lokale mediabedrijven zich steeds beter aanpassen aan de digitale realiteit. Een realiteit die nieuwe metiers doet ontstaan binnen onze sector. Hier is het wel gepast om een pluim op de hoed van Ben en zijn team te zetten: ze hechten, nog voor de internationale discussie over brand safety en ad fraude losbrak, veel aandacht aan de kwaliteit van hun producten. Daar varen we beiden wel bij. Als nu het bereik – zeker online – nog verder kan groeien, zijn we helemaal op de goede weg.

Ben: Ik zie 2017 als het jaar waarin we verdere stappen gezet hebben met het oog op de toekomst. Nu Medialaan en De Persgroep in één bedrijf gegoten worden, kunnen we werk maken van het online bereik waar François het over heeft. We kunnen de toekomst tegemoet met lokale kwaliteit en een massaal bereik.

Dat geeft me vertrouwen, ook al wordt de digitale reclamewereld gedomineerd door twee internationale spelers. In die markt geldt: ‘the winner takes it all’. Je kan niet op de twééde plaats komen. Ons voordeel is dat die grote spelers denken dat ze met één druk op de knop quasi heel de wereld tegelijkertijd kunnen bespelen, zonder rekening te houden met de lokale gevoeligheden.

Ten tweede zie ik wereldspelers zoals Procter & Gamble en Unilever op de rem staan. De speeltijd in de digitale wereld is voorbij. Thema’s als brand safety, viewability, third party measurement en transparantie staan nu overal hoger op de agenda. Online communiceren is geen doel meer, maar een middel. En een middel moet werken. Lokaal hebben we dat veel meer in de hand.

“Ons voordeel is dat de grote spelers denken dat ze met één druk op de knop quasi heel de wereld tegelijkertijd kunnen bespelen, zonder rekening te houden met lokale gevoeligheden.”

Ben Jansen

“Ik zie dat lokale mediabedrijven zich steeds beter aanpassen aan de digitale realiteit. Een realiteit die nieuwe metiers doet ontstaan.”

François Chaudoir

“Ons voordeel is dat de grote spelers denken dat ze met één druk op de knop quasi heel de wereld tegelijkertijd kunnen bespelen, zonder rekening te houden met lokale gevoeligheden.”

Ben Jansen

“Ik zie dat lokale mediabedrijven zich steeds beter aanpassen aan de digitale realiteit. Een realiteit die nieuwe metiers doet ontstaan.”

François Chaudoir

De belofte dat alles meetbaar is online, werd nooit nagekomen. Ben je het daarmee eens, François?

François: Het is ambigu. Alles is meetbaar, maar we meten nooit alles. Daarnaast waren digitale media ervan overtuigd dat ze even goede kwaliteit konden bieden als traditionele media. Quod non. We zitten met z’n allen op een oceaan van data, maar ik zie nu pas dat we ons organiseren hoe we die data op een goede manier inzetten. En niet puur omdat het moet.

Ik wil nog even terugkomen op Bens punt. Medialaan – DPP wordt dankzij de fusie marktleider. Het stemt me tevreden dat ze niet de indruk geven om nu op hun beide oren te gaan slapen. De gewoontes van consumenten zijn zodanig aan het veranderen dat we ons dat niet kunnen permitteren. Ik weet niet of de aanpassingen aan die nieuwe consumenten gemakkelijk zullen gaan, maar ik weet wel dat ze investeringen zullen vragen. En die zorgen voor commerciële druk.

Ben: François heeft gelijk. Onze positie geeft gezonde stress. Het is nu niet dat we plots investeren in de digitale transformatie, daar zijn we al járen mee bezig.  En die omwenteling kost bijzonder veel geld, maar we gaan er juist mee om. We vergeten nooit dat onze fenomenaal krachtige media het hart van ons bedrijf vormen. We willen blijven groeien waardoor we relevant blijven. De advertentiemarkt vaart er wel bij dat er een sterke lokale mediaspeler is waarvan je weet dat je die gemakkelijk kan inschakelen.

François: De cruciale vraag die jullie je moeten stellen, wordt wel dubbel. Hoe onderhoud je de kwaliteit én hoe krijg je die tot bij consumenten? Mensen gebruiken almaar meer platformen en devices en toch zal je voor adverteerders een geïntegreerd aanbod moeten hebben.

Ben: We zullen alleszins af moeten van mediumdenken. Zo ervaren kijkers, lezers of luisteraars media helemaal niet meer. Dankzij de fusie kunnen we nog beter in audiences denken. Al is dat natuurlijk al jaren de heilige graal, maar het antwoord op de vraag hoe je achterhaalt hoe mensen zich over verschillende devices heen bewegen, is internationaal nog door niemand beantwoord. Je moet het ook methodologisch kunnen klaarspelen.

Francois: (knikt instemmend) Zou ik van de gelegenheid gebruik mogen maken om een officiële oproep te doen? We werken in België nog enorm klassiek. Als je een tv-spot wil veranderen, dan neemt dat vandaag veel tijd in beslag. Terwijl we weten dat het veel sneller kan. Dat vergt investeringen, maar we moeten ervoor zorgen dat we de snelheid van handelen die we kennen uit de digitale wereld ook kunnen vertalen naar tv. Er mag geen te grote kloof tussen beide ontstaan.

Ben: Staat genoteerd. Maar ik wil de bal ook even terugkaatsen. Ik zou ervoor willen pleiten dat de UMA (United Media Agencies), en dus ook Space, werk maakt van een veel hogere, uniforme kwaliteits- en meetstandaard voor online reclame. Wij moeten ons niet neerleggen bij internationale normen, we kunnen veel beter.

Interview:
Freek Evers (De Morgen)

© 2017 - 2018 De Persgroep
Made with passion @Comfi
© 2017 - 2018 De Persgroep
Made with passion @Comfi