Ontmoeting met Marko van Kampen (MyChannels) & Nicholas Lataire (VTM)

“Elke dag sluiten we af met het televisienieuws: onze flagship store

Ontmoeting met Marko van Kampen (MyChannels) & Nicholas Lataire (VTM)

“Elke dag sluiten we af met het televisienieuws: onze flagship store

Op de redactie van VTM NIEUWS hoor je de adrenaline bijna knetteren als hoofdredacteur Nicholas Lataire en Marko van Kampen, directeur van de online videotak van De Persgroep, MyChannels, elkaar voor het eerst ontmoeten. Het online platform van Van Kampen levert de techniek om video uit te serveren op inmiddels zeven platforms van De Persgroep (zoals AD.nl en HLN.be) en de productiepoot van MyChannels is inmiddels hofleverancier van video op het AD.
Lataire leidt op het hoogtepunt van zijn blitzcarrière het veelbesproken vernieuwingsproces van VTM NIEUWS en wil graag weten wat Van Kampen van de plannen vindt: “Want”, zegt hij, “zij zijn – als je een vergelijking maakt met de reisindustrie – Airbnb: gasten die helemaal geboren zijn in de nieuwe business en ons, de traditionele business, zeg maar, uitdagen te vernieuwen.”

Marko Van Kampen (43)
• Oprichter MyChannels, onderdeel van De Persgroep sinds 2016
• Houdt van skiën in Canada
• Woont met partner en twee kinderen in Amsterdam
Nicholas Lataire (38)
• Hoofdredacteur VTM NIEUWS sinds 2010
• Woont in Zomergem
• Organiseert in zijn vrije tijd mee het Rijvers Festival en de afterworkparty ‘Work Hard, Play Hard
• Houdt van joggen, fietsen, skiën, festivals bezoeken en met vrienden op café de wereld veranderen

Lataire wil van VTM NIEUWS een merk maken dat even sterk is als CNN, zegt hij, en Van Kampen reageert meteen.

Marko: Maar jullie zijn toch al een merk? Jullie zijn een begrip!

Nicholas: Ja, maar als je aan honderd Vlamingen vraagt ‘Waar staat VTM NIEUWS voor?’, dan zal iedereen antwoorden: ‘tv-nieuws’. Maar als de concurrentie met de sociale media aan de slag gaat, dan zullen we net als zij de nieuwshonger die mensen hebben – van zodra ze opstaan – moeten stillen en de héle dag door nieuws brengen. Is er een explosie zoals recent in Antwerpen? Dan moeten we op moment nul al beelden geven. Dat mag user gen-materiaal zijn – beelden die mensen ons via onze app of mail sturen. Op dat moment maakt het niet uit of het beeld korrelig is of van slechte kwaliteit, als je maar meteen de naakte feiten toont. Daarna moet je meteen iemand ter plaatste sturen die, eventueel gewoon met zijn smartphone, op Facebook live verslag brengt. Later op de dag moet je een licht gemonteerde video kunnen tonen met mooie beelden en misschien al een korte getuigenis. Wel ondertiteld, want veel mensen willen die op het toilet of op het werk bekijken zonder geluid. En de dag moeten we afsluiten met het televisienieuws, onze flagshipstore, waar we de full story brengen: feiten oorzaken, een context en eventuele oplossingen.

Marko: Daarin zullen de sociale media nooit tegen jullie op kunnen. Wij hebben deze zomer twee keer per dag live verslag gedaan van de Giro, maar met de allersimpelste middelen. Nu, voor de korte video’s die we meestal maken is de kwalitatief lagere content prima. Maar als we een langer verhaal willen vertellen, zouden we ook wel graag mooi, traditioneel gedraaid beeldmateriaal hebben waardoor mensen langer blijven kijken. Die uitkijktijd is uiteindelijk toch ook heel belangrijk.

Jullie lijken gefocust op kijktijden en kijkersaantallen. Hebben jullie ook allebei marketing en economie gestudeerd?

Nicholas: Kwaliteit brengen en de waarheid bovenspitten is ons eerste doel. Maar ik vind dat marketing heel dicht bij journalistiek ligt. Een journalist wil zijn verhaal toch aan zoveel mogelijk mensen slijten.

Marko: Precies. Jij denkt toch ook in koppen, neen?

Nicholas: Ja, maar ik weet ook: met clickbaits alléén gaan we het niet halen.

Marko: De kunst zit ‘m natuurlijk in een goeie mix. Met ons online platform mikken we voor een stuk wel op de clickbaits die de virale video’s van de dag nu eenmaal massaal generen.

AD.nl opende vandaag met een video over het wereldkampioenschap frikandellen eten.

Marko: (lacht) Ja. Kijk, ik heb heel veel respect voor nieuwsmakers, maar heel wat journalisten maken de fout te veel voor hun toehoorders te denken, terwijl gewoon vermaak of entertainment, zoals de frikandelleneter, echt wordt ‘gevroten’ en dus ook recht heeft op een plek in de krant. Wist je dat op de dag van de Tweede Kamerverkiezing – toen heel Nederland in de ban was van de uitslag – het verhaal over de scheiding van Michael en Barbie, twee Nederlandse realitysterren, het best gelezen artikel op AD.nl was?

Nicholas: Vanuit onze nieuwswaarden zullen wij die verkiezingen altijd belangrijk vinden. Maar ik begrijp Marko’s punt. Ik vind ook dat je je moet afvragen of je een video die misschien heel goed is maar door geen hond wordt aangeklikt wel moet maken. Wat niet wil zeggen dat je met je video’s alleen maar miljoenen clicks moet willen halen, want dan kom je uit bij porno.

Is MyChannels de stoorzender voor nieuwsmedia, zoals Airbnb voor het gevestigde hotelwezen?

Marko: Ik ben in ieder geval allergisch voor status quo’s en wars van autoriteit. Dat is waarom ik USSR Media en EU1 – de voorlopers van MyChannels – heb opgericht. Ik had in die tijd met vrienden een paar programmaformats waarvan AVROTROS er eentje wilde aankopen. Maar het nethoofd van Nederland 3 zei ‘neen’. Hij had, zei hij, al een deal met Socutera op dat moment. Het ging dus niet om kwaliteit, maar om zenderpolitiek. Hoe goed ons programma was, deed er niet toe. De zenderpolitiek bepaalde alles. Dat is waarom we toen het heft in eigen hand hebben genomen en een online platform gestart zijn waar we creatievelingen, onder andere via crowdfunding, de kans gaven hun series of reportages te maken en via onze kabelzender Ziggo uit te zenden. Financieel was dat plan te idealistisch. We konden er niet van leven. Door met opvolger Makers Channel meteen een samenwerking met Fox aan te gaan, waren we financieel op een betere leest geschoeid en groeiden we snel uit tot een begrip in Nederland.

“De gasten van MyChannels zijn als Airbnb in de reisindustrie: ze dagen ons uit te vernieuwen.”

Nicholas Lataire

“Gewoon vermaak of entertainment, zoals het wereldkampioenschap frikandellen eten, heeft ook recht op een plek in de krant.”

Marko van Kampen

Nicholas, je hebt van kinds af aan ook graag de touwtjes in handen gehad, was in je geboortedorp Zomergem eerst voorzitter van het jeugdhuis en bent daarna festivals beginnen organiseren waar je overtuigd breed programmeerde, van K3 tot Push.

Nicholas: Ja. Ook in het jeugdhuis draaiden we nooit zoals in de andere huizen muziek die maar tien procent van de bevolking wou horen. Dat ik altijd zo heb gedacht, zal wel te maken hebben met hoe ik ben opgevoed. Mijn moeder was aankoopdirecteur in een vleeswarenbedrijf. Als ik op donderdag uit wilde, vond zij dat prima – dat hoorde bij het studentenleven. Mijn vader, die arbeider was, was daar faliekant tegen. ‘Uitgaan is voor in het weekend’, zei hij. ‘In de week hoor je te werken.’ (lacht) Die spagaat van bij mij thuis heeft er, denk ik, voor gezorgd dat ik heel breed in het leven sta.

Als nieuws breed moet zijn en even snel als Facebook en Twitter, komt de diepgang dan niet in het gedrang?

Nicholas: Integendeel. Als er iets blijkt uit het onderzoek dat we hier dagelijks doen naar de vragen waar onze de kijkers mee zitten, is het dat ze, na de stroom van nieuwsfeiten op de sociale media, ‘s avonds juist diepere en concretere informatie van ons verwachten dan vroeger.

Waar we ons wel van bewust moeten zijn is dat van meneer Zuckerberg op Facebook bijna álles gedeeld mag worden – op wat naakt na misschien. Dus wij, die keihard werken aan onze straffe en duurbetaalde reportages, moeten wel een manier vinden om heer en meester te blijven over ons eigen materiaal.

Marko: Heel veel uitgeverijen en televisiezenders zijn bang voor social media, bang om content weg te geven zonder dat ze er iets aan verdienen. Maar je moet de sociale media gewoon gebruiken als marketingkanaal: je moet er korte smaakmakende video’s op zetten met de mededeling: ‘Klik hier om de hele reportage te zien.’

Nicholas: Precies, en iedereen zo snel van de sociale media naar onze eigen platforms loodsen. Maar hét doel is natuurlijk dat er straks op elke smartphone naast het Facebook-icoontje, een icoontje van De Persgroep staat.

Interview:
Stefanie De Jonge (Humo)

© 2017 - 2018 De Persgroep
Made with passion @Comfi
© 2017 - 2018 De Persgroep
Made with passion @Comfi