Ontmoeting met Pieter Klok (de Volkskrant) & Calo Macaluso (Unleashed)

“Ik geloof erg in het product. Kranten lezen is een taaie gewoonte.”

Ontmoeting met Pieter Klok (de Volkskrant) & Calo Macaluso (Unleashed)

“Ik geloof erg in het product. Kranten lezen is een taaie gewoonte.”

Ze hebben elkaar nog nooit ontmoet, wisten hiervoor nauwelijks wat de ander deed, maar praten met een enthousiasme alsof ze al jaren vrienden zijn. Geen moment stilte.
Pieter Klok, aan het einde van het gesprek: “Wat is eigenlijk je achtergrond? Je bent opgeleid als marketeer?”
Calo Macaluso: “Nee hoor. Ik ben ingenieur.”
Pieter: “Nee! Civiel ingenieur? Ik dus ook. Nu weten we wat ons bindt. Twee civiele ingenieurs in het concern.”
Calo: “Nu hebben we het gevonden.”
Pieter: “Waterbouwkunde?”
Calo: “Vliegbouwkunde.”
Pieter: “Zó. Dat is echt ingewikkeld.”
Tegenwoordig doen de twee Persgroepers iets totaal anders dan waarvoor ze oorspronkelijk zijn opgeleid. Pieter Klok is plaatsvervangend hoofdredacteur bij de Volkskrant. Calo Macaluso is marketingdirecteur bij Unleashed, van de hippe Belgische telecom-merken Mobile Vikings, JIM Mobile en de tv-app Stievie.

Calo Macaluso (35)
• Marketingdirecteur bij Unleashed, de telco business unit bij Medialaan
• Woont in Hasselt
• Houdt van muziek, hardlopen en snowboarden
• Getrouwd, twee kinderen
Pieter Klok (45)
• Plaatsvervangend hoofdredacteur bij de Volkskrant
• Woont in Ilpendam
• Houdt van wielrennen, lezen en reizen
• Getrouwd, drie kinderen
Wat vinden jullie het mooiste aan deze baan?

Pieter: Collega’s tot bloei zien komen. Iemand benoemen op een plek en erachter komen: jezus, die is echt goed. Daar word ik het gelukkigst van, als dat lukt. Of het nu gaat om een heel jonge correspondent of een oudere journalist die ineens weer tot leven wordt gewekt, terwijl hij daarvoor de indruk maakte aan zijn laatste ronde bezig te zijn.

Calo: Strategische uitdagingen. Alle mobiele abonnementen gaan richting ongelimiteerd bellen en internetten voor een vaste lage prijs. In zo’n wereld kun je je niet onderscheiden. Je moet dingen bedenken die anders zijn dan wat de anderen aanbieden. Wegblijven van the race to the bottom. Wij hebben nu Viking-Deals, een prachtig model. Als klanten via ons platform aankopen doen bij webshops als Bol.com en Coolblue, krijgen ze vijf procent van hun bestelling terug in Viking-punten. Dus als je iets van honderd euro koopt bij Coolblue, krijg je vijf euro korting op je abonnement.

Pieter: Korting? Ik dacht dat ze vooral in Nederland waren geobsedeerd door korting.

Calo: Het gaat verder dan korting. Je voelt je als consument heel slim als je zo bespaart op je telecom-factuur.

Pieter: Ah ja, die slimheid is dan een belangrijke merkwaarde.

Calo: Mobile Vikings zijn echte smarties.      

En wat is de lastige kant van jullie werk?

Pieter: ICT-projecten. Die hebben altijd de neiging te ontsporen. Het lijkt van tevoren simpel en dat is het nooit. Wij journalisten communiceren niet goed met ICT’ers. We zitten nu in de slotfase van een digitale vernieuwing: een nieuwe website, een nieuwe app, een nieuwe digitale krant voor op de tablet. En het blijkt weer veel ingewikkelder dan we hadden gedacht. Het is erg moeilijk er grip op te krijgen.

Calo: Ik herken het helemaal. De toekomst zit in het digitale. Dat moeten we gewoon onder controle krijgen. Ik denk dat de sleutel tot het succes ligt bij het begrijpen van ICT’ers. Niet beschrijven wat we nodig hebben en het dan bij de ICT’ers neerleggen…

Pieter: (onderbreekt) Dat deden we bij de vorige operatie.

Calo: En weer verder gaan met je dagtaak en maar zien waar ze mee terugkomen. Nee, je moet continu met elkaar overleggen. Wij hebben de businessmensen en de ICT’ers bij elkaar gezet, om dat te bevorderen.

Pieter: Dat doen wij nu ook.

“Ik denk dat de sleutel tot het succes ligt bij het begrijpen van ICT’ers.”

Calo Macaluso

“Ik zeg weleens tegen onze afdeling marketing: wij kunnen goed verhalen maken, wij kunnen best meedenken.”

Pieter Klok

Kunnen jullie je voorstellen in elkaars baan?

Pieter: Ehhhh. Pfoe. Marketing is volstrekt tegenovergesteld aan journalistiek. Wij proberen altijd door dingen heen te prikken: die korting bij Mobile Vikings krijg je ook wel ergens anders. Een journalist wil dat juist ontleden.

Calo: Als goeie marketeer ben je net zo goed verplicht dat te doen. Je aanbod moet wel onderscheidend zijn.

Pieter: Maar als ik cursussen ‘intro schrijven’ geef, gebruik ik principes uit de marketing. Elke intro moet besluiten met een call to action. Die uitstraalt: je moet dit stuk lezen. Ik hamer er ook altijd erg op dat beeld en tekst elkaar moeten versterken. Dus ik vrees dat er toch wel een marketeer in me zit. En ik zeg weleens tegen onze afdeling marketing: wij kunnen goed verhalen maken, wij kunnen best meedenken. Mobile Vikings is ook een verhaal, van de slimme rebelse types. Misschien moeten we eens samenwerken. (lacht) Maar of ik ook telefoonabonnementen kan verkopen – dat weet ik niet.

Calo: We maken allebei producten. Een krant maken of een tariefplan bedenken…

Pieter: Dat zie jij als dezelfde soort producten?

Calo: Nee. Dat zijn producten. Met een consument erachter. Met een verwachting erachter. Als ik moet nadenken over een krant vraag ik me af: welk stuk plaatsen we op de voorpagina? Waar gaan de lezers van wakker liggen? Wat doet hun hart sneller slaan?

Pieter: Jij kan zo bij ons beginnen. Dat zijn precies de vragen die wij onszelf ‘s morgens stellen.

Lees jij de krant, Calo?

Calo: Ik ben volledig digitaal.

Pieter: Schande, schande.

Calo: Ik weiger te betalen voor een krant. Want het is allemaal online beschikbaar. Ik krijg genoeg diepgang: ik vind voldoende artikelen.

Pieter: Speak for yourself ja?

Calo: Via de HLN-app krijg ik het laatste wereldnieuws. Als ik meer wil weten google ik daarover, of ik klik door. Dan vind ik toch altijd wel net genoeg om mee te kunnen praten. Ik heb er geen nood aan ‘s ochtends op te staan en een krant open te slaan.

Pieter: Ik vind het een heel fijn ritueel. Uiteindelijk verkopen we een ritueel, en ik ben met dat ritueel opgegroeid. Ik ben een optimist tegen de klippen op. Ik geloof erg in het product. Kranten lezen is een taaie gewoonte.

Calo: Ik denk dat het erop aankomt om die krant en internet in balans te krijgen.

Pieter: Daar zijn we nu mee aan het puzzelen. Dat is ook het ingewikkelde: nu moet je het naast elkaar doen. Tot het moment dat digitaal het helemaal overneemt, als de krant echt is weggezakt, over een jaar of vijftig.

Zijn er dingen waarvan jullie zeggen: dit had ik anders moeten doen?

Pieter: Ik heb weleens organisatorische veranderingen doorgevoerd die maakten dat ik een slecht jaar had. Maar spijt? Zoals ondernemer Bernard Wientjes zegt: een goede leidinggevende neemt in 51 procent van de gevallen het juiste besluit, een slechte in 49 procent. Ik reageer soms veel te boos. Ik heb me wel aangeleerd zo snel mogelijk en vaak excuus aan te bieden. En te zeggen dat het uiteindelijk mijn schuld is. (Calo lacht) Fouten zijn meestal collectief. Je bent zo uit je slof geschoten, maar je richt er enorm veel schade mee aan. Het is zo vervelend, als je in je drift de controle kwijtraakt.

Calo: Jajaja. Ik heb weleens meegemaakt dat iemand eigenlijk niet in mijn team wilde stappen, omdat hij mij zo’n temperamentvolle kerel vond, die alles naar zich toetrok. Daar heb ik wel van geleerd. Rustiger worden, veel meer luisteren, niet je eigen ding doorduwen. Maar vooral: medewerkers spiegels voorhouden. Niet meteen met de conclusie komen, maar kritische vragen stellen.

Pieter: Aan de andere kant kan de krant ook niet zonder temperament. Er moet ook iemand zitten die uitstraalt: het kan me iets schelen.

Calo: Als er een fout wordt gemaakt, kan ik impulsief reageren: die wil ik snel rechtzetten. Dus dat ben ik met je eens: soms heb je dat temperament nodig om een signaal af te geven.

Pieter: Ik sprak laatst iemand van een concurrerend medium en die zei: ‘Als ik bij jullie een goed stuk zie, ben ik daar een weekend ziek van.’ Dat heb ik zelf ook, als ik een goed stuk in een andere krant zie. Er zijn genoeg redacteuren die denken: de ene keer zij, de andere keer wij. Wat veel gezonder is, en beter voor je hart, maar ik kan het niet uitstaan.

Allebei control freaks.

Ze schieten tegelijkertijd in de lach.

Interview:
Steffie Kouters (de Volkskrant)

© 2017 - 2018 De Persgroep
Made with passion @Comfi
© 2017 - 2018 De Persgroep
Made with passion @Comfi