Christian Van Thillo:

Investeren in toekomstige groei

Sinds het begin van dit jaar is onze groep volledig eigenaar geworden van Medialaan, het audiovisuele bedrijf dat België’s grootste commerciële televisie- en radiozenders in portefeuille heeft en dat ook actief is in mobiele telefonie. Dankzij een krachtenbundeling met onze andere Belgische activiteiten kunnen we voor het eerst een echt geïntegreerd multimediabedrijf bouwen met televisie, radio, nieuwsmedia, tijdschriften, digitale diensten en telecommunicatie. Het is een fantastisch vooruitzicht en een belangrijke strategische stap voor de groep. We zijn al vele jaren actief in de meeste mediasegmenten, maar we kregen nog nooit de kans om al die media en de daarbij horende competenties in te zetten voor onze toekomstige groei.

Samen met de grote expansie in Nederland van 2009 en 2014 zou dit wel eens het meest spannende kunnen zijn dat we ooit gedaan hebben. Maar het wordt ook een uitdaging om twee erg verschillende bedrijven te laten samensmelten tot een coherent geheel. Daar gaan we dit jaar werk van maken.

De samenwerking tussen de drie Persgroep-ondernemingen in België, Nederland en Denemarken wordt ook een belangrijk aandachtspunt. We zien mooie synergievoordelen in digitale ontwikkeling, IT, programmatic advertising en marketing, maar de uitwisseling van ideeën en ervaringen is minstens even verrijkend om onze bedrijven te versterken.

Alles wat we nu ondernemen kadert in een groot transformatieproces dat in 2016 is gestart en dat in 2020 gerealiseerd zou moeten zijn. Onze sector ondergaat een fundamentele verandering door de versnelde digitalisering. Mensen maken hun mediakeuzes in functie van gebruiksgemak en -ervaring. Sommigen willen nieuws, informatie en entertainment exclusief via digitale weg, anderen willen het enkel analoog en de grootste groep combineert beide. Adverteerders volgen deze trend. Daarom ontwikkelen we onze media op alle platformen. De kunst bestaat erin om online en offline optimaal te combineren zodat we al onze klanten zo goed mogelijk kunnen blijven bedienen binnen een aantrekkelijk bedrijfsmodel. Het vergt zware investeringen en het is een moeilijke evenwichtsoefening, maar we geloven dat onze strategie binnen een drietal jaar ten volle zal renderen. Voorwaarde is dat onze digitale activiteiten jaar na jaar substantieel groeien en dat we onze organisatie optimaal inrichten voor de toekomst. Deze duale transformatie staat centraal in onze strategie. Het draait allemaal om slimme innovatie en efficiënte bedrijfsvoering.

Mensen hebben nog nooit zo veel televisie gekeken maar ze doen het anders dan voorheen.

Mensen hebben nog nooit zo veel televisie gekeken maar ze doen het anders dan voorheen.

In 2017 hebben we belangrijke stappen gezet in de transformatie die we voor ogen hebben en dat kunt u ontdekken in dit jaarverslag. We zien interessante nieuwe ontwikkelingen in de markt. Zo valt het op dat alsmaar meer mensen bereid zijn om te betalen voor kwaliteitsjournalistiek op het internet. We hebben nu al bijna 300.000 digitale abonnees en uit lezersonderzoek blijkt dat ze veel waarde hechten aan meer achtergrond, opiniëring en duiding, gebracht door professionele journalisten die werken voor media die ze vertrouwen. Daarom investeren we volop in de digitale platformen van onze kranten die zich zo ontwikkelen tot de belangrijkste professionele nieuwsmedia die het vertrouwen van hun lezers waard zijn. De inkomsten uit digitale abonnementen zijn nog onvoldoende om de oplagedaling van de gedrukte kranten te compenseren, maar binnen enkele jaren moet het mogelijk zijn om de marge op onze totale lezersinkomsten terug te doen stijgen. Dit is van essentieel belang aangezien het om bijna tweederde van onze omzet gaat.

In onze televisie-activiteiten is het veranderende kijkgedrag het belangrijkste aandachtspunt. Mensen hebben nog nooit zo veel televisie gekeken maar ze doen het anders dan voorheen. Uitgesteld kijken en video online zijn erg populair. Ook hier willen we alle kijkers zo goed mogelijk bedienen en daarom investeren we in nieuwe videoplatformen en online video-content, gemaakt voor mobiel gebruik. Onze nieuwssites en apps die een massaal bereik genereren zullen ook actief ingezet worden als distributieplatform voor online video. We zien hier mooie groeiperspectieven voor de volgende jaren.

We willen de uitgelezen partner zijn van onze adverteerders, in de zoektocht naar de juiste marketingoplossingen en we hebben alle media in huis om dat te doen.

Meer dan een derde van onze omzet komt uit advertenties. Het is een markt die door de digitalisering op enkele jaren tijd totaal veranderd is. Sinds vorig jaar hebben online media televisie ingehaald als ’s werelds belangrijkste reclamekanaal. Mediabedrijven krijgen hier zware concurrentie van dominante wereldspelers zoals Facebook en Google die het gros van de digitale reclame-omzet binnenhalen dankzij het immense bereik van hun digitale platforms, data en technologie. Programmatic advertising of het geautomatiseerd aankopen van digitale advertentieruimte, begint stilaan de norm te worden en Facebook en Google zijn er dankzij hun technologie in geslaagd om de hele waardenketen te controleren. Natuurlijk is deze evolutie zorgwekkend maar we zien kansen om onze positie substantieel te versterken in deze markt. Ons digitaal bereik blijft sterk stijgen en we investeren veel in data en technologie waar we niet mee waren met de grote jongens. Daar komt nu snel verandering in en adverteerders kunnen nu ook bij ons hun doelgroep met precisie bereiken. Extra troef is dat ze dat kunnen doen in een context waar commerciële boodschappen het best tot hun recht komen. Daar ligt de grote zwakte van sociale media. Fake news, desinformatie en haatberichten tieren welig op wereldwijde internetplatforms en dat gegeven wordt alsmaar problematischer. Het belang van betrouwbaarheid, kwaliteit en transparantie neemt gelukkig toe en daarmee willen we ook het verschil maken voor onze klanten.

Ondanks de spectaculaire groei van online media, blijven traditionele media heel belangrijk in de marketingstrategie van onze klanten. Marketing is veel complexer geworden dan vroeger en meer dan ooit hebben onze adverteerders behoefte aan informatie en advies om hun middelen optimaal in te zetten in functie van hun bedrijfsdoelstellingen. Ook dat heeft een fundamentele impact op hoe we onze klanten bedienen. We willen de uitgelezen partner zijn van onze adverteerders, in de zoektocht naar de juiste marketingoplossingen en we hebben alle media in huis om dat te doen.

Financieel was 2017 een goed jaar met een EBITDA van 216 miljoen euro en een netto courante winst van 109 miljoen euro, waardoor we iets lager uitkwamen dan in het recordjaar 2016. Gezien de hoge reorganisatielasten en opstartverliezen van nieuwe initiatieven zijn we erg tevreden met deze resultaten. In 2018 verwachten we terug financiële groei maar de verdere transformatie van de groep is de absolute prioriteit. Ik ben al onze medewerkers ontzettend dankbaar voor hun energie, ideeën en tomeloze inzet. Het is fantastisch om leiding te mogen geven aan zovele enthousiaste professionals die houden van hun vak, in een sector waarvan we graag geloven dat die de mooiste ter wereld is en zal blijven.

Christian Van Thillo
CEO De Persgroep

Afscheid van Mediafin

Dit jaar hebben we met spijt in het hart afscheid genomen van onze deelneming in Mediafin, maar we kijken met veel voldoening terug op een prachtig avontuur. Samen met mediabedrijf Rossel, waar we al vele jaren nauw mee samenwerken, kochten we in 2003 L’Echo en twee jaar later De Tijd. Met een ambitieus en enthousiast team hebben we beide media samengebracht in Mediafin, een onderneming die multimediaal leidend wilde zijn in financiële en zakelijke journalistiek. Dat was onze missie en het is een weergaloos succes geworden. Dirk Velghe, Persgroep-man van het eerste uur, had van bij het begin de leiding in handen en bouwde samen met een hechte ploeg, steen voor steen, het bedrijf uit tot wat het vandaag is.

De passie voor het financieel-economische leven wordt dagelijks vertaald in boeiende, levendige kranten die onthullen, verhelderen en duiden zoals geen andere. Het luxueuze weekend-magazine Sabato is enig in zijn soort. Digitaal loopt Mediafin in de spits met een aanbod dat geen concurrentie duldt. De prestaties van Mediafin als bedrijf mogen ook gezien worden. Dankzij een zuiver klantgerichte focus, liefde voor de journalistiek en een strakke kostenbeheersing is het bedrijf er jaar na jaar in geslaagd om prachtige resultaten neer te zetten – wat ook voor de nodige middelen zorgde om continu te innoveren. Een bedrijf is waard wat zijn mensen waard zijn en precies daarom ziet de toekomst van Mediafin er zo mooi uit. Het was een plezier om met zo veel getalenteerde mensen te mogen werken.

© 2017 - 2018 De Persgroep
Made with passion @Comfi
© 2017 - 2018 De Persgroep
Made with passion @Comfi